Levenhypotheek

Een levenhypotheek is een aflossingsvrije hypotheek waar een levensverzekering aan gekoppeld is die het hypotheekbedrag aan het einde van de looptijd uitbetaalt. In het geval van overlijden voor het einde van de looptijd, dan keert deze hypotheek (een deel) eerder uit. Als u deze hypotheekvorm afgesloten heeft, betaalt u niet alleen rente maar ook premie. Het gaat hier dus om een aflossingsvrije hypotheek gekoppeld aan een levensverzekering. Hoewel nog veel mensen een hypotheek in deze vorm hebben, wordt deze niet meer afgesloten.

Hoe werkt een levenhypotheek?

Bij een levenhypotheek wordt middels een levensverzekering gespaard voor de aflossing van de hypotheek aan het einde van de looptijd. Maandelijks betaalt u een bedrag aan de verzekeraar voor de premie en de levensverzekering wordt aan het einde van de looptijd van de hypotheek uitgekeerd. Mocht de verzekerde overlijden voor het einde van de looptijd, dan wordt (een deel van) het bedrag uitgekeerd. Omdat u in deze hypotheekvorm niets van de hypotheekschuld aflost, profiteert u optimaal van de hypotheekrenteaftrek. Echter kan het rendement op deze hypotheek tegenvallen waardoor aan het einde van de looptijd een mogelijke restschuld ontstaat.

Kan ik een levenhypotheek afsluiten?

Nee, deze hypotheekvorm wordt niet meer nieuw afgesloten. Voor mensen die deze vorm voor 1 januari 2013 hebben afgesloten loopt deze wel gewoon door. Vaak zijn de kosten voor een levenhypotheek onnodig hoog en kan het lonen om een andere hypotheekvorm af te sluiten. Hier komt wel een boete bij kijken, maar de maandelijkse last van rente en premie kunnen in een andere hypotheekvorm flink lager uitvallen waardoor dit toch kan lonen. Een adviseur van MZA helpt u graag de mogelijkheden te bekijken.

Meer weten over: Levenhypotheek?

Download de informatiesheets