Ik wil met vervroegd pensioen

U wilt graag eerder stoppen met werken. Na uw hele volwassen leven werkzaam geweest te zijn, kijkt u uit naar een periode waarin u volop kunt genieten. De pensioenleeftijd in Nederland is de laatste jaren stapje voor stapje verhoogd en dit heeft er toe geleid dat veel mensen langer moeten doorwerken dan origineel gepland. Hierdoor willen meer mensen graag vervroegd met pensioen. Dit moet financieel natuurlijk wel mogelijk zijn. Heeft u voldoende gespaard om daadwerkelijk eerder te stoppen met werken en hoeveel pensioenkapitaal is er op dit moment opgebouwd? Met behulp van een financieel adviseur van MZA is het mogelijk om dit na te gaan.

Wat heb ik nodig om met vervroegd pensioen te gaan?

Eerst moet er gekeken worden of u voldoende financiële reserves heeft opgebouwd om te kunnen stoppen met werken. Het is daarbij belangrijk om te weten hoeveel kapitaal u nodig heeft voor uw levensonderhoud en hoe lang de periode is tussen uw laatste werkdag en de datum waarop u aanspraak kunt maken op uw pensioen. U ontvangt een AOW-uitkering vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd. Deze leeftijd verschilt aan de hand van uw geboortedatum. Om de situatie op de juiste manier in te kunnen schatten is het belangrijk om te weten wanneer deze ingaat en hoe hoog deze uitkering is. Naar de huidige maatstaven zijn de meeste AOW-uitkeringen onvoldoende om van te leven, daarom hebben velen voorzien in een extra pensioenvoorziening om dit gat op te vangen.

Een plan maken is belangrijk

Het is van belang om een gedegen plan te maken voor uw pensioen. Zodat u weet wat u wanneer tegemoet kunt zien qua financiën. Met dit plan bepaalt u samen met uw financieel adviseur van MZA welke stappen u moet nemen voordat u definitief vervroegd met pensioen kunt gaan. Wat nodig is om vervroegd met pensioen te kunnen gaan, verschilt per persoon, uw financiële situatie en de hoogte van het reeds opgebouwde pensioen. Als u een goede financiële reserve heeft opgebouwd zijn er verschillende pensioenproducten waar u gebruik van kunt maken. Voorbeelden hiervan zijn een direct ingaand pensioen of een direct ingaande lijfrente. Uw adviseur helpt u graag de juiste keuzes maken.

Het complete plaatje

Denkt u erover na om vervroegd met pensioen te gaan? Neem dan contact op met een financieel adviseur van MZA. Hij of zij schetst een compleet beeld voor u op basis van uw persoonlijke situatie. Samen kunnen jullie in kaart brengen welke mogelijkheden u heeft om met vervroegd pensioen te gaan en de nodige stappen nemen om dit mogelijk te maken.

Ik wil met vervroegd pensioen