Naast ‘gewone’ fietsen, bakfietsen en elektrische fietsen zien we fatbikes steeds vaker voorbij rijden. Vooral onder de jeugd is deze fiets een echte hit. Sinds de invoering van de helmplicht voor scooters kiezen veel jongeren voor de fatbike. Er zitten toch wel wat haken en ogen aan het rijden op deze fatbike. Wij vertellen u graag meer.
Een fatbike is een off-roadfiets. Ze komen eigenlijk uit Alaska waar ze gebruikt worden om veilig mee door de sneeuw te rijden. Het is een fiets met een brede voorvork en achterbrug waardoor er extra grote banden in geplaatst kunnen worden. De dikke banden zorgen ervoor dat de fatbike zeer geschikt is voor het rijden op onstabiel terrein zoals bossen, strand, sneeuw en modder. Natuurlijk kan de fiets ook op de weg rijden. De elektrische fatbike is zeer comfortabel en gewild dankzij de stoere looks.
Een fatbike mag 25 km per uur rijden en is eigenlijk een ‘gewone’ elektrische fiets. Hij kan dan ook op die manier verzekerd worden. Wanneer u de fatbike als elektrische fiets gebruikt is het dragen van een helm niet verplicht.
Het opvoeren van een fatbike is uiteraard verboden, maar toch zien we dat het vaak voorkomt. Wanneer u uw fatbike heeft opgevoerd, dan ziet de verzekering deze niet langer als elektrische fiets en biedt geen dekking bij schade. We ervaren dat dit voor veel gebruikers niet duidelijk is. Heeft u uw fatbike opgevoerd, dan moet deze aangemerkt worden als brommer door het RDW. U vraagt dan een brommerplaatje aan en draagt een helm wanneer u erop rijdt. In dit geval moet u de fatbike verzekeren met een brommerverzekering en mag u er maximaal 45 km per uur mee rijden. Er is hier echter wel een maar aan verbonden. U mag de fatbike niet zelf opvoeren. Dit moet gedaan worden door een officieel bedrijf die ervoor zorgt dat de technische eisen voldoen. Wanneer u de fatbike zelf opvoert wordt het gezien als een zelfbouwvoertuig en zal de verzekering niet uitkeren wanneer er iets misgaat.
Heeft u een fatbike en wilt u weten welke verzekering u het beste kunt afsluiten? Neem contact op met een adviseur van MZA voor meer informatie. Wij helpen u graag bij het afsluiten van een passende verzekering.
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid.