Van een garnalenpelmachine tot een apparaat om appelflappen mee te maken. Machinewerkplaats J. Steur uit Edam maakt en onderhoudt draaiende industriële machines voor alle sectoren. “Wanneer je iets bedenkt en het werkt als een speer, dan geeft dat echt een kick.”
De machinewerkplaats in Edam bestaat al sinds 1922, dan nog in handen van Hendrik van Essen. In 1960 neemt Jan Steur het roer over en wordt het bedrijf uitgebreid. Veertig jaar later komt de onderneming in handen van zijn zoons Jack en Jeroen. “Het was al snel duidelijk dat wij het bedrijf zouden overnemen”, vertelt Jack (54). “Ik heb negen maanden ergens anders gewerkt. Daarna kwam ik in de zaak en ben ik nooit meer weggegaan.”
Productie omhoog
In de machinewerkplaats van 800 vierkante meter aan de Nijverheidstraat weten Jack en zijn broer Jeroen samen met twee collega’s mooie projecten te realiseren. “Voor Smilde Bakery hebben we een complete productielijn omgebouwd. We ontwikkelden onder andere een soort guillotine, die gebruikt wordt om veertien appelflappen in een keer te maken. De productie ging daardoor gigantisch omhoog.”
Experimenteren
Een andere mooie uitdaging was een garnalen pelmachine. Een totaal ander verhaal. “Hoe je het ook bekijkt, een apparaat bestaat altijd uit onderdelen. Vaak doen we bij een bedrijf al het technische onderhoud. Dan krijgen we de vraag of we een bepaalde machine kunnen maken. We slaan aan het experimenteren en komen er eigenlijk altijd wel uit.” Zo bedachten de broers ooit een soort robot met mallen voor chocoladeletters. “Als ik die klant nu tegenkom, heeft hij nog steeds een glimlach op zijn gezicht. Eerst stond hij namelijk iedere letter met de hand te vullen. Tevreden klanten, daar doe je het voor.”
Technisch specialisme
De vraag naar technisch specialisme is groot. “Toch zie je de echte vakmensen langzaam verdwijnen”, legt Jack uit. “In de metaalindustrie mis je een paar generaties. Dat wordt echt een probleem.” Opvolging lijkt er voorlopig niet te zijn. “Jeroen heeft een zoon die een vakopleiding volgt, maar hij moet straks maar net willen ondernemen. Dit vak écht goed leren duurt zeker vijf tot tien jaar. Iemand opleiden is daarom intensief.”
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid.