Week van het Geld

11 maart 2024
Week van het Geld

11 tot en met 15 maart is het de Week van het Geld. Tijdens deze week proberen we kinderen bewust te maken van geld en de waarde ervan. Dit jaar is het thema ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’. Een belangrijk thema in deze tijd waarin de kosten steeds hoger worden en het voor volwassenen soms moeilijk is om rond te komen. Wanneer we kinderen op jonge leeftijd goed en bewust leren omgaan met geld kunnen problemen in de toekomst voorkomen worden. 

Geld komt niet uit de muur

Omdat we tegenwoordig allemaal veel pinnen en online geld overmaken is geld vaak abstract voor kinderen. Ook wanneer er geld gepind wordt, is het voor kinderen eigenlijk alsof er ‘gratis’ geld uit een apparaat komt. Het is daarom belangrijk om kinderen te leren dat fysiek en digitaal geld dezelfde waarde hebben. En dat dat betekent dat geld online ook alleen uitgegeven kan worden wanneer het op een rekening staat.

Start in het basisonderwijs

Oefenen met geld, sparen en keuzes leren maken op het gebied van aankopen zijn vaardigheden die kinderen hard nodig hebben wanneer ze volwassen zijn. Leren sparen met een doel en geld uitgeven wanneer het er is, zorgt ervoor dat ze niet onbezonnen met geld zullen omgaan op latere leeftijd.

Pubers en geld

Omdat we tegenwoordig zoveel online regelen voelt het voor kinderen, en zeker voor pubers, vaak alsof alles ‘gratis’ is. Het gaat allemaal vanzelf, contactloos betalen in de winkel, een gratis telefoon bij een abonnement en muziek via Spotify. De verleidingen zijn groot. Veel jongeren komen hierdoor al op jonge leeftijd in de financiële problemen. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan het voorlichten van de jeugd dat geld echt verdiend moet worden en niet zomaar op een bankrekening ‘verschijnt’.

Tips voor het verstandig omgaan met geld

Kinderen leren omgaan met geld is heel verstandig. Tijdens de Week van het Geld hebben veel scholen speciale lessen over het omgaan met geld. Maar het begint natuurlijk thuis. Leer uw kind goed omgaan met geld zodat ze in de toekomst zonder problemen hun geldzaken kunnen regelen. Wij hebben een aantal tips die u hiermee kunnen helpen:

  • Begin al vroeg met het leren omgaan met geld.
    Speelgoedgeld is een mooie manier om te beginnen. Winkeltje spelen thuis met nep geld.  Ook zelf een ijsje laten afrekenen in de winkel leert kinderen dat spullen niet gratis zijn.
     
  • Geef uw kind zakgeld, zo leren ze beter de waarde van geld.
    Zo ontdekken ze ook dat ze moeten sparen om iets te kunnen kopen dat ze graag willen.
     
  • Maak geld tastbaar.
    Tegenwoordig betalen we allemaal contactloos en digitaal. Daardoor lijkt het, voor kinderen, alsof we eindeloos veel geld hebben. Het gebruik van fysiek geld zorgt ervoor dat kinderen begrijpen dat geld niet alleen via de telefoon en digitaal verhandeld wordt.
     
  • Leer uw kind sparen.
    Wanneer uw kind geld krijgt voor een verjaardag dan kunt u bijvoorbeeld zeggen dat een deel van het geld gespaard moet worden. Zorg voor een mooie spaarpot waar ze het geld in kunnen doen. Ook het geld samen naar de bank brengen is heel spannend en leert kinderen dat geld sparen heel belangrijk is voor later.
     
  • Fouten maken mag.
    Heeft uw kind iets gekocht en heeft hij/zij spijt van de aankoop? Dat is niet erg. Zo leren ze dat foute keuzes maken er ook bij hoort. Leen uw kind nooit geld zodat ze toch dat ene speeltje sneller kunnen kopen. Leren sparen en wachten zorgt ervoor dat ze beter nadenken over een aankoop. Dit draagt bij aan de financiële zelfstandigheid wanneer ze later groot zijn.

Grote verleidingen

Tegenwoordig zijn er heel veel verleidingen voor kinderen. Via het internet zijn er veel influencers die laten zien wat er allemaal te koop is en zorgen voor hypes waar kinderen aan mee willen doen. Kinderen realiseren zich niet altijd dat ze geld nodig hebben om hieraan mee te kunnen doen. Zorg ervoor dat uw kind begrijpt dat online heel anders is dan de werkelijkheid. Zeker op het gebied van financiën kunnen de gevolgen heel groot zijn. Leer uw kind dat geld verdiend moet worden en niet zomaar onzorgvuldig uitgegeven kan worden. Wilt u meer weten over hoe u uw kind kunt leren omgaan met geld? Ga naar www.weekvanhetgeld.nl. Daar vindt u nog meer informatie.

Meer informatie?