Hoe ga ik om met wisselende reisadviezen?

Met alle veranderingen in de wereld op dit moment is het boeken van een vakantie soms heel spannend. De Corona pandemie heeft duidelijk gemaakt dat het niet vanzelfsprekend is dat we overal naar toe kunnen reizen. Maar ook oorlogen en politieke spanningen kunnen er ook voor zorgen dat het niet toegestaan of veilig is om naar een land af te reizen. Hoe kunt u hier dan toch mee om gaan bij het maken van een reis?

Wat betekenen de reisadviezen?

Een negatief reisadvies is heel duidelijk, u kunt niet afreizen naar dit land. Echter, tegenwoordig zijn deze adviezen niet altijd zo duidelijk en kunnen ze heel snel veranderen. Er zijn vier soorten reisadviezen:

  • Groen: het is toegestaan om naar het land af te reizen.
  • Geel:  het is toegestaan, maar er zijn beperkingen.
  • Oranje: het is alleen toegestaan wanneer de reis echt noodzakelijk is, bv. in het geval van een overleden familielid.
  • Rood: het is niet toegestaan om af te reizen naar dit land.

Het beste is om af te reizen naar landen met een groen of geel reisadvies. Deze landen zijn veilig en ook de terugkeer naar Nederland zijn bij deze landen gegarandeerd. In het geval van een oranje of zelfs rood reisadvies zijn deze garanties er niet en kan het zijn dat een terugkeer moeilijk of zelfs onmogelijk wordt.

Wisseling van advies tijdens uw vakantie?

Wanneer een reisadvies verandert tijdens uw vakantie, dan is het belangrijk om hier gelijk op te reageren. Vooral wanneer een advies van geel naar oranje gaat of van oranje naar rood. Het is dan belangrijk om te kijken hoe u zo snel mogelijk thuis kunt komen. Uw reisorganisatie is hier eerste aanspreekpunt, maar mogelijk kan uw reisverzekeraar hierbij helpen, afhankelijk van de dekking van uw reisverzekering.

Dekking van uw reisverzekering

Wanneer u toch besluit om af te reizen naar een land met een oranje of rood reisadvies, dan is het belangrijk om na te gaan hoe het met de dekking van uw reisverzekering gesteld is. In veel gevallen worden sommige situaties of ziekenhuisopnames niet gedekt door uw verzekering. Vooral tijdens een pandemie kan dit grote problemen opleveren. Reist u toch af tijdens een rood reisadvies dan kunt u in de meeste gevallen niet terugvallen op uw reisverzekering.

Annuleringsverzekering

Omdat de reisadviezen de afgelopen tijd vaak veranderden is het aan te raden om een annuleringsverzekering af te sluiten wanneer u een reis boekt. Een annuleringsverzekering zorgt ervoor dat, wanneer er veranderingen in het reisadvies zijn, u (een deel) van de betaling of aanbetaling terug krijgt. Wanneer u vaker op reis gaat, is het handig om een doorlopende annuleringsverzekering af te sluiten of om voor een aanvulling op uw doorlopende reisverzekering te kiezen.

Afsluiten van een reis- en annuleringsverzekering

Wilt u meer informatie over het afsluiten van een reis- en annuleringsverzekering, of wilt u meer informatie over uw bestaande verzekeringen met betrekking tot het afreizen naar een land met een negatief reisadvies? Neem dan contact op met een adviseur van MZA.

Hoe ga ik om met wisselende reisadviezen?