Bestuurdersaansprakelijkheids-verzekering

Bestuurdersaansprakelijkheids-verzekering

Als u bestuurder bent van een rechtspersoon (denk aan een BV, NV, stichting of vereniging) en u neemt beslissingen die nadelig kunnen uitpakken voor uw onderneming dan kunt u persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de ontstane schade als gevolg van deze beslissing. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering kunt u zich verzekeren tegen dit risico.

Wanneer kan ik als bestuurder persoonlijk aansprakelijk worden gesteld?

Als bestuurder van een onderneming stichting of vereniging loopt u het risico om persoonlijk aansprakelijk gesteld te worden voor eventuele schade wanneer u uw taak of taken niet naar behoren uitvoert. U maakt bijvoorbeeld een potje van de administratie of neemt nadelige beslissingen voor uw onderneming. Ook als u uit naam van de onderneming een financiële verplichting aangaat die u niet had mogen aangaan kunt u aansprakelijk gesteld worden. 

Zelfs als u naar beste geweten handelt kunt u toch aansprakelijk gesteld worden als een beslissing verkeerd uitpakt. Is uw bedrijf na oprichting bij de notaris niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan kunt u persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Dit geldt ook voor een informele vereniging die niet via de notaris is opgericht.

Wat is het verschil tussen interne en externe aansprakelijkheid?

U kunt op twee manieren aansprakelijk gesteld worden. Interne aansprakelijkheid noemen we als u vanuit de rechtspersoon zelf aansprakelijk gesteld wordt voor uw onvermogen. Wanneer u door een derde buiten de onderneming, stichting of vereniging aansprakelijk gesteld wordt heet dit externe aansprakelijkheid. Voor beide risico’s verzekert u zich met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering.

Meer weten over: Bestuurdersaansprakelijkheids-verzekering?

Wanneer een verzekering voor bestuurdersaansprakelijkheid afsluiten?

Bent u een bestuurder van een onderneming (BV, NV), een stichting of vereniging dan is een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor u bedoeld. Deze verzekering verzekert u tegen het risico dat u persoonlijk aansprakelijk gesteld wordt voor eventuele verkeerde beslissingen of acties die u onderneemt uit hoofde van de rechtspersoon. Als u persoonlijk aansprakelijk gesteld wordt, wordt de eventuele schade op uw privévermogen verhaald.

Hoe sluit ik een verzekering voor bestuurdersaansprakelijkheid af?

Wilt u weten hoe u de risico’s van persoonlijke aansprakelijkheid kunt vermijden of verminderen? Een zakelijk adviseur van MZA neemt graag met u de mogelijkheden en de risico’s door. Samen maakt u de keuze voor de juiste optie voor uw situatie. Neem vandaag nog contact op met een adviseur van MZA.

De voordelen van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Veelgestelde vragen Bestuurdersaansprakelijkheids-verzekering

Ik help bij de plaatselijke hockeyclub, heb ik dan ook een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering nodig?

Dat ligt een beetje aan de functie die u bekleed bij de hockeyclub. Geeft u trainingen? Dan heeft u geen bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering nodig. Zit u in ...

Kan ik ook door een vereniging of stichting zelf worden aangeklaagd als persoon na bijvoorbeeld een foute beslissing?

Ja, dit is zeker mogelijk. Dit heet interne aansprakelijkheid. U wordt in dit geval aansprakelijk gesteld vanuit de rechtspersoon zelf voor uw onvermogen. U kunt ...

Kan ik ook door een vereniging of stichting die niet ingeschreven staat bij de KVK of notaris aangeklaagd worden?

Ja, dat kan. Zelfs een informele vereniging of stichting kan u verantwoordelijk houden voor uw foutieve beslissingen of acties. Ondanks dat deze met de beste ...

Wat betekent de wet WBTR?

De WBTR is in gemaakt om het bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Na jaren van incidenten en wantoestanden bij grote scholengemeenschappen ...