Uw werknemers zijn verplicht verzekerd voor de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Na twee jaar ziekte krijgen zij een arbeidsongeschiktheidsverzekering vanuit het UWV waarvoor de kosten voor rekening van u als werkgever komen middels de WIA-premie die u betaalt. De WIA bestaat uit twee afzonderlijke regelingen, te weten de WGA (werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten) en de IVA (Inkomensvoorziening volledig arbeidsgeschikten).
De WGA-eigenrisicodragersverzekering is een verzekering voor werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA. U bent als werkgever standaard verzekerd bij het UWV. Maar u kunt ervoor kiezen eigenrisicodrager te worden. Dat betekent dat u de WGA-uitkeringen van uw werknemers zelf betaalt. Dat doet u voor een periode van maximaal tien jaar. Met een verzekering voor WGA-eigenrisicodragers krijgt u een vergoeding voor deze uitkeringen.
De WGA-eigenrisicodragersverzekering vergoed de kosten die de werkgever maakt wanneer deze zelf de WGA-uitkeringen betaalt aan werknemers die voor een deel arbeidsongeschikt zijn. Omdat ze maar voor een deel arbeidsongeschikt zijn, werken deze werknemers misschien wel een deel van de week. Ze doen werk dat ze nog kunnen doen. U krijgt ook een vergoeding voor de uitkeringen aan werknemers die volledig, maar niet-duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Niet-duurzaam betekent dat er uitzicht is op herstel.
Het kan voor u als bedrijf gunstig uitpakken om eigenrisicodrager te zijn voor de WGA. U betaalt dan aan UWV een lagere basispremie en met de uitgespaarde kosten kunt u aan de verplichtingen voor de WGA voldoen. Het risico voor het uitbetalen van de WGA-uitkering aan uw werknemers legt u hierbij neer bij de verzekeraar waar u middels uw WGA-eigenrisicodragersverzekering premie voor betaalt.
Als u hierover nadenkt, is het van groot belang om de financiële risico’s, consequenties én verplichtingen voor uw als werkgever samen met een expert in kaart te brengen.
De WGA-eigenrisicodragersverzekering is voor werkgevers die zelf de WGA-uitkeringen (willen gaan) betalen. Om eigenrisicodrager voor de WGA te kunnen worden, moet u toestemming vragen aan de Inspecteur van de Belastingdienst. Hoe gaat dat in zijn werking? Nadat de verzekeraar u als eigenrisicodrager accepteert, stuurt hij een garantieverklaring aan de Inspecteur van de Belastingdienst. Met deze verklaring staat de verzekeraar garant voor de WGA-uitkering die uw werknemers krijgen, zelfs als uw bedrijf failliet gaat. U stuurt de aanvraag om eigenrisicodrager voor de WGA te worden op tijd naar de Belastingdienst. Pas daarna geeft de inspecteur u toestemming om eigenrisicodrager voor de WGA te worden.
Denkt u erover na om WGA-eigenrisicodrager te worden en wilt u de mogelijkheden van WGA-eigenrisicodragersverzekeringen bespreken? Een zakelijk adviseur van MZA staat u graag bij met advies over een WGA-eigenrisicodragersverzekering. Zoek vandaag nog contact met MZA.
WGA betekent: werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten en is een onderdeel van de WIA. De WGA-eigenrisicodragersverzekering is een verzekering voor werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA. ...
Wanneer u kiest voor een WGA-eigenrisicodragersverzekering betaalt u een lagere basispremie aan het UWV. Daarbij legt u het risico voor het uitbetalen van de WGA-uitkering ...
Dit is heel erg afhankelijk van uw situatie. Het is belangrijk om alle financiële risico’s consequenties en verplichtingen in kaart te brengen. Een adviseur van ...
Nee, deze is niet verplicht. Al uw werknemers zijn verplicht verzekerd voor de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). De WGA-eigenrisicodragersverzekering is een verzekering ...
Adviseren zoals wij zelf geadviseerd zouden willen worden; daar staan de adviseurs van MZA volledig achter. Betrouwbaar en vakbekwaam, maar ook klantgericht en betrokken. Door net dat stapje extra te zetten en er voor u te zijn als u ons nodig heeft. Maar ook door u te helpen met handige tips om risico te vermijden. Uw belangen als relatie van MZA staan bij ons voorop; elke dag opnieuw.
Wilt u samen met een adviseur van MZA het gesprek aangaan over uw verzekeringen, hypotheek en/of pensioen? Neem dan vandaag nog contact op met MZA.