Mijn bedrijfsgegevens zijn gehackt

Het komt tegenwoordig helaas steeds vaker voor dat bedrijven worden gehackt. Dit kan gebeuren wanneer iemand per ongeluk op een verkeerde link klikt, maar soms zijn hackers zo bedreven dat ze op andere manieren programma’s of apparaten binnendringen. Het levert een hoop schade op en zorgt voor veel extra werk waar u niet op zit te wachten.

Hoe weet ik dat mijn bedrijf gehackt is?

Wanneer u niet meer in uw eigen systeem kunt komen of een mail heeft gekregen van de hackers, dan is het natuurlijk overduidelijk dat uw bedrijf gehackt is. Maar vaak is het niet zo duidelijk. Een hacker kan al langere tijd in het systeem aanwezig zijn zonder dat u het door heeft. Dit kan tot grote schade leiden. Er is ook geen eenvoudige test waarmee u kunt zien of uw bedrijf gehackt is. Er zijn echter wel een aantal signalen waar u op kunt letten. Wij hebben deze voor u op een rijtje gezet:

  • De computers of tablets worden heel traag omdat er onbekende processen actief zijn;
  • Uw data is versleuteld en onleesbaar geworden;
  • Er zijn nieuwe accounts aangemaakt, maar u heeft dit niet zelf gedaan;
  • De antivirussoftware maakt melding van infecties of is juist helemaal niet meer actief;
  • Programma’s en websites openen uit zichzelf;
  • Er worden nieuwe programma’s geïnstalleerd zonder dat u dit zelf doet;
  • E-mailcontacten ontvangen veel spam vanaf uw e-mailadres;
  • Er wordt toestemming gevraagd om het systeem aan te passen terwijl u zelf geen updates of installaties aan het uitvoeren bent.

Niet alleen computers en tablets kunnen gehackt worden. Dit kan bij ieder netwerkapparaat zoals netwerkprinters, alarmsystemen, WiFi-routers, beveiligingscamera’s en netwerkschijven. Zorg er daarom voor dat niet alleen de computers en tablets goed beveiligd zijn en up-to-date gehouden worden, maar alle apparaten binnen uw bedrijf.

Lees meer over:

Mijn bedrijf is gehackt!

Uw bedrijf is gehackt, wat nu? Het leed is natuurlijk al geleden en dat is heel vervelend. Wanneer u nog wel bij uw gegevens kunt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u de verbinding tussen het toestel en het netwerk verbreekt zodat de hacker niet verder het systeem in kan. Schakel daarna een expert in die u kan helpen bij het vinden van de oorzaak van de hack en bij het herstellen van de eventuele schade. Wanneer uw gegevens gegijzeld zijn, kan deze expert ook helpen bij de onderhandelingen met de hackers.

Probeer te ontdekken waar het is mis gegaan zodat dit in de toekomst voorkomen kan worden. Verander alle wachtwoorden zodat de hackers niet opnieuw het systeem in kunnen komen en zorg ervoor dat alle systemen up-to-date zijn. Uiteraard is het ook zeer belangrijk om aangifte te doen bij de politie. Op die manier kunnen de daders worden aangepakt.

Hoe kan ik mijn bedrijf beschermen?

Het voorkomen van een hack is heel belangrijk. Uw werknemers moeten goed op de hoogte zijn van de verschillende phishing technieken en u moet ervoor zorgen ervoor dat alle systemen altijd up-to-date zijn. Stel updates niet uit, want deze updates bevatten vaak aanpassingen in de bescherming van uw systeem of programma’s. Kijk goed naar de updates voor netwerksystemen, printers, etc. zodat hackers daar geen ingang hebben. Daarbij is het gebruik van wachtwoorden heel belangrijk. Zorg voor sterke wachtwoorden die moeilijk te kraken zijn. Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Daardoor kunnen hackers heel gemakkelijk verder doordringen binnen de organisatie.

Cyberverzekering afsluiten

Wilt u zeker zijn van hulp en een vergoeding wanneer uw bedrijf gehackt is, dan kunt u een cyberverzekering afsluiten. Een cyberverzekering sluit u af om een deel van de financiële schade op te vangen wanneer u met een datalek, virus, hack of andere cyberaanval te maken krijgt. Er zijn cyberverzekeringsaanbieders die u ook helpen bij het herstellen van de schade. Dit is afhankelijk van de dekking die de verzekeringsaanbieders geven.

Wilt u meer informatie over cyberverzekeringen en hoe dit voor uw bedrijf van toepassing is? Maak een afspraak met de adviseurs van MZA. Wij helpen u graag bij het bepalen van de juiste keuze op het gebied van cyberverzekeringen.

Mijn bedrijfsgegevens zijn gehackt