Ik wil (een deel van) mijn huis verhuren

U heeft een eigen woning maar u gaat tijdelijk naar het buitenland of misschien samenwonen waardoor u zelf niet meer in het huis gaat wonen? En u denkt na over het verhuren van uw huis? Of u denkt erover om een kamer te verhuren voor extra inkomsten? Zorg er dan voor dat een aantal voorbereidingen treft. Op gebied van verzekeringen wijzigt er door deze stap wel een en ander. Uw adviseur bij MZA vertelt u meer.

Huurprijs bepalen

Het eerste wat er gedaan moet worden is het bepalen van de huurprijs. U mag niet zomaar zelf een huurprijs vaststellen. Dit moet gedaan worden aan de hand van het Woningwaardestelsel (WWS). Aan de hand van het puntensysteem van het WWS wordt er eerst bepaald of de woning een sociale of vrijesectorhuurwoning is. Dit puntensysteem is een indicator voor de kwaliteit van de huurwoning.

Wanneer de woning onder de 145 punten uitkomt dan valt deze in de sociale huur en is de maximum huurprijs gekoppeld aan het aantal punten dat de woning waard is volgens het WWS. Komt de woning boven de 145 punten uit, dan valt deze in de vrije sector en mag u zelf bepalen hoeveel huur u vraagt. Vraag en aanbod bepalen of de huurder dit bedrag ook wil betalen.

Belasting en hypotheekrenteaftrek

Wanneer u uw huis wilt verhuren, moet u er ook rekening mee houden dat dit naast inkomsten ook kosten met zich mee kan brengen. Wanneer u uw huis voor langere tijd verhuurt dan heeft u geen recht meer op hypotheekrenteaftrek wanneer u een hypotheek heeft afgesloten over deze woning. Afhankelijk van de verhuursituatie (tijdelijk of voor langere tijd) moeten de inkomsten uit de verhuur ook opgegeven worden aan de Belastingdienst.  Daarnaast bent u als verhuurder ook verantwoordelijk voor het onderhoud aan de woning.

Verzekeringen bij woningverhuur

Een veel gestelde vraag wanneer een huis verhuurd gaat worden is: hoe moet deze woning worden verzekerd? Moet ik als verhuurder voor alle verzekeringen zorgen, of zijn er ook verzekeringen die geregeld moeten worden door de huurder? Als verhuurder moet u zorgen voor een goede opstalverzekering. Met een opstalverzekering zorgt u ervoor dat schades aan de woning zelf en alles wat vastzit aan het huis zijn gedekt bij brand, storm, inbraak en waterschade. Wanneer u het huis gemeubileerd verhuurt dan moet u ook een inboedelverzekering afsluiten, anders is dit een verzekering die afgesloten moet worden door de huurder. Dit dient u de huurder wel duidelijk te maken in het huurcontract.

Extra verzekeringen afsluiten bij verhuren woning

Het komt wel eens voor dat er een geschil ontstaat met de huurder. Wij raden u daarom aan om een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Deze staat u bij wanneer er onverhoopt toch een probleem ontstaat. Ook kunt u ervoor kiezen om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Wanneer uw huurder bijvoorbeeld van de trap valt door een loszittende traptrede, dan kunt u als verhuurder aansprakelijk gesteld worden voor de schade. Wilt u weten welke verzekeringen u het beste kunt afsluiten wanneer u uw huis wilt gaan verhuren? Maak dan nu een afspraak met een adviseur van MZA.

Ik wil (een deel van) mijn huis verhuren