Wat kan ik meefinancieren in een hypotheek?

U wilt een huis gaan kopen. Wat een spannende stap. De regels voor het afsluiten van een hypotheek veranderen regelmatig. Het is daarom belangrijk om goed te kijken wat u nodig heeft voor de aankoop van uw droomhuis en wat er eventueel meegefinancierd kan worden. Zo weet u ook hoeveel geld u zelf moet inbrengen om het huis van uw dromen te kunnen kopen.

Een bestaand of nieuwbouwhuis kopen

Wanneer u een huis koopt is het sinds 2018 niet meer mogelijk om de extra aankoopkosten mee te financieren in uw hypotheek. De kosten voor de aankoop van een woning moet u zelf betalen. Onder de kosten voor de aankoop van een huis vallen de notariskosten, taxatiekosten en eventuele overdrachtsbelasting.

Verbouwing meefinancieren

Wilt u uw nieuwe woning verbouwen? Dan is het mogelijk om de verbouwkosten mee te financieren in de hypotheek. Er wordt daarbij gekeken naar de nieuwe woningwaarde na de verbouwing. Bij een keuken is dit niet altijd duidelijk, omdat er ook al een ‘dure’ keuken in de woning kan zitten. Een uitbouw of dakkapel is vaak wel mee te financieren omdat dit zorgt voor een directe waardevermeerdering van uw woning. Bij een verbouwing zoals een nieuwe keuken of badkamer kan een taxateur uitkomst bieden. Een taxateur bepaalt of de verbouwing een meerwaarde biedt door deze te vergelijken met soortgelijke woningen in de omgeving. In deze gevallen kan vaak (een deel) van de verbouwing meegefinancierd worden.

Meerwerk meefinancieren

Koopt u een nieuwbouwwoning? Dan wordt deze vaak ‘kaal’ (casco) opgeleverd. Dit betekent dat er nog geen badkamer of keuken in zit. Dit meerwerk kunt u voor 100% meefinancieren. Daarentegen is het niet mogelijk om de overige extra kosten zoals de hypotheekakte of opleveringskeuring mee te financieren. Dit bedraagt ongeveer 3% van de koopsom inclusief het meerwerk.

Energiebesparende maatregelen meefinancieren

Vooral energiebesparende maatregelen zijn goed mee te financieren in de hypotheek. Het is zelfs mogelijk om tot 6 procent van de marktwaarde extra te lenen wanneer dat geld wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen. Het verschilt per hypotheekverstrekker hoeveel geld er extra geleend kan worden. Naast deze mogelijkheid is het ook mogelijk om gebruik te maken van subsidieregelingen of duurzaamheidsleningen van de overheid. Het is wel belangrijk om hier voor de aankoop van de woning over na te denken of zelfs te regelen.

Nationale Hypotheek Garantie

Per 1 januari 2024 is de Nationale Hypotheek Garantie met € 30.000,- gestegen naar € 435.000,-. Een grote verhoging waardoor meer mensen gebruik kunnen maken van de NHG. Wanneer u wilt verduurzamen is de grens nog hoger namelijk € 461.100,-. Zo kunt u dus extra lenen om uw nieuwe woning extra te verduurzamen. Dit maakt het extra aantrekkelijk om gebruik te maken van de NHG. Lees alles over de Nationale Hypotheek garantie in dit artikel.

Hypotheekadvies op maat

Bent u op zoek naar uw droomhuis of heeft u deze al gevonden? Wilt u meer weten over het afsluiten van een hypotheek en welke kosten er meegefinancierd kunnen worden? Maak een afspraak met een adviseur van MZA. Samen kijken we naar uw situatie en wat de mogelijkheden zijn. Wij staan voor u klaar.

Download de informatiesheets

Wat kan ik meefinancieren in een hypotheek?